Film over Kerstbeleving in Nieuw-Lekkerland

De opnames van de film werden onder meer gemaakt op het Kleyburgplein.

Elk jaar wordt er in de Klipper in Nieuw-Lekkerland een kerstnachtviering georganiseerd. Door corona gooit de commissie het roer om en hebben ze dit jaar samen met diverse Nieuw-Lekkerlanders een film gemaakt die op kerstavond wordt uitgezonden.

Aan het begin van de coronaperiode zagen Bert en Liesbeth, organisatoren van de commissie van de kerstnachtviering, de bui al hangen voor kerst. Elk jaar beginnen ze al op tijd met de organisatie van de viering. De afgelopen jaren heeft het bestuur al eens overwogen om een andere vorm te gebruiken.

“Misschien moeten we een keer iets anders doen dan de standaard kerstnachtviering? Elk jaar zeggen we dat weer en voor je het weet is het dan alweer kerst. Dit jaar wisten we al vrij vroeg dat we gehinderd zouden kunnen worden door corona en hebben we meteen een plan B bedacht. We hebben dit jaar eindelijk de knoop doorgehakt en zijn begonnen met het maken van een film voor de kerstnachtviering”, vertelt Jan Poirot. Hij verzorgt elk jaar het licht en geluid in de Klipper. “Apollo, de muziekvereniging, sprak Jan ook al aan om een keer iets anders te doen met kerst. Jan kwam met het flitsende idee om een film te maken”, voegt Bert daar aan toe.

Keerpunt

De eindverantwoordelijkheid van de kerstnachtviering ligt in handen van Keerpunt. Dit is een evangelisatiewerkgroep van de vijf kerken uit Nieuw-Lekkerland. Elk jaar nodigt Keerpunt een andere voorganger uit voor de kerknachtdienst, om er op die manier een gevarieerde inhoud aan te geven. Dit jaar is dominee Wisman aan de beurt en hij zal de rode draad van de film zijn. “Op mijn fiets ga ik door het dorp om met Nieuw-Lekkerlanders te spreken over hun invulling van kerst, hun ervaring en wat zij precies meemaken. Soms gaan er diepere verhalen achter schuilen”, legt dominee Wisman uit.

De kerstnachtdienst in Nieuw-Lekkerland is zo’n veertig jaar geleden gestart vanuit een evangelisatie actie van de ontmoetingskerk. In de voetbalkantine zijn ze begonnen met een eerste kerknachtdienst. “Op een gegeven moment werd de belangstelling te groot en zijn we de kerk in gegaan. Totdat sporthal De Klipper kwam. Toen zijn we terug de sporthal in gegaan, om de drempel van de kerk weg te halen”, zegt Bert.
“Sinds de kerstnachtdienst in de Klipper wordt gehouden, wordt de sporthal helemaal omgebouwd met veel doeken, veel sfeer en camera’s. Een groot theater, zo moet je het je voorstellen. Dat is uitgegroeid tot elk jaar meer willen en meer doen. Doordat je het elk jaar groter aanpakt, kun je niet zo makkelijk meer een stapje terug doen. We hadden daardoor alle materialen in huis voor het maken van een film. Dat was voor mij doorslaggevend om dit concept uit te werken”, zegt Jan.

Drempel weg

“In de kerk krijg je meer kerkelijke mensen en als je de sporthal in gaat dan haal je die drempel weg. In combinatie met muziekvereniging Apollo. Daardoor merk je ook dat het publiek verandert. Je gaat de sporthal in en niet een kerk”, zegt Bert. Dominee Wisman voegt daar aan toe: “Je zou kunnen zeggen dat alle grenzen weg zijn. Tussen de kerken, iedereen is welkom. Maar ook tussen de mensen, ook mensen die niet zoveel affiniteit met de kerk hebben zijn welkom. Je viert het ook als dorp met elkaar. Dat is kerst, samen zijn.”

Gevarieerd publiek

De kerstnachtdienst is nu dus op een andere manier ingevuld. In de film is een gevarieerd publiek uit Nieuw-Lekkerland aan het woord. De rode draad van de video is dominee Wisman die op zijn fiets door het dorp fietst en een verbinding legt, met de ervaringen van de mensen en de boodschap van het kerstverhaal. Het einde van de film is in de kerk, waar dominee Wisman aandacht geeft aan het ‘Licht’ van kerst en zo hoop wil meegeven in donkere dagen. “Door de coronamaatregelen is er met kerst niet zoveel mogelijk. De film is echt gemaakt om vanuit huis te kijken met kerst”, vertelt Jan.

Op Kerstavond zal de film te zien zijn via de QR code op de uitnodiging. Alle Nieuw-Lekkerlanders krijgen deze persoonlijke uitnodiging door de brievenbus. De toegang tot de film is gratis en te bekijken op YouTube voor iedereen.

Bron: De Klaroen / Het Kontakt



, , , , , , ,

Is er meer? Stel dat er meer is?

Speciaal voor mensen die meer willen weten over het christelijk geloof en voor mensen die hun geloof willen opfrissen.